Metrum Jazz Club dnes oslavuje !!!

Metrum Jazz Club dnes oslavuje !!!
Logo

  20.05.2022

Koľko máme na Slovensku jazzových klubov? Zaručene máta táto otázka mnohých z vás, ktorí máte radi jazzovú hudbu a nemáte možnosť chodiť na živé vystúpenia vo svojom okolí. Čo v okolí, ale ani v širokom okolí či v krajskom meste. Myslíte si, že sa situácia behom nasledujúcich desiatich rokov zmení k lepšiemu? Uvidíme, ale každopádne môžeme priložiť ruky k dielu i my. Teraz jeden príklad z neďalekého Poľska - konkrétne z mesta blízko hraníc so Slovenskom. V meste Bielsko-Biala práve dnes oslavuje Metrum Jazz Club (MJC) svoje 6. narodeniny!
 
 
Metrum Jazz Club po prvý raz otvoril svoje priestory dňa 16. mája 2016 a v tento slávnostný deň koncertoval v klube Jan Ptaszyn Wróblewski - jeden z otcov poľského jazzu! Prvé narodeniny oslávil MJC s Krystynou Prońko, druhé s Urszulou Dudziak spolu s Walk Away a na tretie oslávenci pozvali opäť Jan Ptaszyn Wróblewskeho. 4. a 5. výročie sa so známych dôvodov neoslavovalo! S kým bude v Metrum Jazz Clube oslavovať dnes večer? Kto príde oslavovať tento rok? Bude to 39-ročný americký skladateľ, producent a klavirista Joel Holmes!
 
Kasia Pietrzko Trio © Patrick ŠpankoKasia Pietrzko Trio © Patrick Španko
Plný klub © Patrick ŠpankoPlný klub © Patrick Španko

Atmosféru mesta vytvára aj jeho nezvyčajná poloha - klub sa nachádza v budove z 19. storočia, ktorá bola kedysi súčasťou továrenského a vilového komplexu Adolfa Mänhardta a Ferdinanda Hähnela. Na prelome storočí sa továreň stala popredným rakúskym výrobcom mykaného čalúnenia pre vlnený priemysel a koženého tovaru pre textilný priemysel. Vďaka dlhoročnému úsiliu súčasného majiteľa bol komplex obnovený v pôsobivom štýle. Dnes sa v ňom okrem klubu Metrum nachádza aj hotel s konferenčnými priestormi, fitnes klub a reštaurácia. Celý komplex dostal názov Grępielnia. Odvodzuje sa od názvu zariadenia (grępla alebo hrebeň) a činnosti česania vlny - mykania, s ktorou sa bývalá továreň bežne spájala. Lokalita má aj mnoho praktických výhod - od bezplatného parkovania pre hostí a wifi cez dostupnosť pohodlných hotelových izieb až po vynikajúcu kuchyňu (v ponuke sú aj vegánske jedlá).

Marta Wajdzik Project © Patrick ŠpankoMarta Wajdzik Project © Patrick Španko
Basia Dratwinska Septet © Patrick ŠpankoBasia Dratwinska Septet © Patrick Španko
Ja osobne som po prvý raz vstúpil do spomínaného Metrum Jazz Clubu 20. februára v roku 2017, kedy sa konal v rámci Lotos Jazz Festivalu 19. ročník Bialska Zadymka Jazzowa aj koncert vynikajúceho poľského bubeníka Krzysztofa Dziedzica so skupinou. Bolo to na záver festivalového dňa, ktorý pravidelne končil v tomto klube po koncerte väčšinou poľským umelcom a potom jam session! Tak ako sa na správny jazzový klub patrí! A bolo to takto počas celého festivalu každý rok a ja som sem na festival i do klubu prišiel ešte v roku 2019 i 2020. Takto si ja osobne predstavujem ten pravý a nefalšovaný jazzový klub!
Redakcia 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk srdečne gratuluje!
 
Krzysztof Dziedzic © Patrick ŠpankoKrzysztof Dziedzic © Patrick Španko
Krzysztof Dziedzic Group © Patrick ŠpankoKrzysztof Dziedzic Group © Patrick Španko