JazzBus Źory !!!

JazzBus Źory !!!
Patrick Španko © Patrick Španko

21.7.2018, Cultural Centre, Źory, PL   27.07.2018

Posledný showcaseový deň sa odohrával v poľskom meste Źory, kde je zase doma skladateľ, textár a spevák Grzegorz Karnas! Toho takisto poznáme z albumov vydavateľstva Hevhetia, ale i živých vystúpení na Bratislavských jazzových dňoch i po celom Slovensku. Karnas zorganizoval tento showcaseový večer v rámci svojho súťažného festivalu Voicingers, ktorý trval niekoľko dní a kde súťažili speváci. Celkovo vystúpilo šesť účinkujúcich, ale nakoľko dvaja boli mimo jazzoví (klavirista Matuesz Kolakowski a klavirista a spevák Gao Ping), tak sa pozrieme bližšie na zostávajúce štyri formácie.

Speváčku Joannu Kucharczyk hádam slovenskému priaznivcovi jazzovej hudby netreba zvlášť predstavovať. Po skončení štúdií v Katoviciach, Varšave a dánskom Odense nahrala debutový album More (https://archiv.skjazz.sk/albumy.php?zobraz=11378), ktorý v sebe skrýva fúziu popu a jazzu. Teraz na showcaseovom koncerte spievala vlastné piesne na texty poľských básnikov i staršie pesničky. Mladé trio viedol s veľkým prehľadom šikovný klavirista Mateusz Gaweda, na kontrabase hral Mateusz Szewczyk a za bicími bol Gregor Maslowski. Nový, druhý album v poradí, práve s týmto repertoárom - s textami poľských básnikov, vychádza teraz na jeseň a ja sa už naň teším!

 Joanna Kucharczyk Quartet © Patrick Španko Joanna Kucharczyk Quartet © Patrick Španko
Joanna Kucharczyk © Patrick ŠpankoJoanna Kucharczyk © Patrick Španko

Popredný poľský skladateľ a bubeník Krzysztof Dziedzic prišiel na showcaseovú prehliadku s novým koncertným programom. Iba v triu: Krzysztof Dziedzic – bicie nástroje, Envee - elektronika a Olaf Wegier – tenor saxofón, sme zažili svet kombinácie live elektroniky miešanej priamo na pódiu, jazzu a improvizácie s klubovým soundom. Z počítača si dokonca zahral na saxofóne i zosnulý Tomasz Szukalski. Vystúpenie bolo strhujúce, energické a veľmi moderné!

Olaf Wegier a Envee © Patrick ŠpankoOlaf Wegier a Envee © Patrick Španko
Krzysztof Dziedzic © Patrick ŠpankoKrzysztof Dziedzic © Patrick Španko

Mladícke trio Immortal Onion, hrajúce v zložení: Tomir Spiolek – klavír, Ziemowit Klimek – kontrabas a basgitara a Wojtek Warmijak – bicie nástroje, potrebuje takéto "predajné" koncerty ako soľ. Trio vzniklo v roku 2016, pochádza z Trojmesta (Gdyna – Gdansk – Sopot) a verejne deklaruje inšpiráciu hudbou Esbjörna Svenssona. Na Klimekowej basgitare som zažil techniku finger step – čo je vzácne na tomto nástroji. Jazz, groovy a minimal boli hnacím motorom tejto trojky, ktorá aj vďaka svojej mladosti hrala nekompromisne!

Tomir Spiolek © Patrick ŠpankoTomir Spiolek © Patrick Španko
Imortal Onion © Patrick ŠpankoImmortal Onion © Patrick Španko

Záverečná štvorka High Definition Quartet je jednou z najzaujímavejších a zároveň najúspešnejších poľských jazzových skupín mladej generácie, ktorá neustále zbiera ocenenia nielen doma, ale i za hranicami. Štvorica (Piotr Orchechowski – klavír, Mateusz Sliwa – saxofóny, Alan Wykpisz – kontrabas a Grzegorz Palka – bicie nástroje) sa dala dokopy v Krakove v roku 2010. Má za sebou spolupráce so svetovým trubkárom Randy Breckerom a to aj v oblasti Perského zálivu. Ich modený jazz je strhujúci a nákazlivý. Budeme o nich ešte veľa počuť!

High Definition © Patrick ŠpankoHigh Definition © Patrick Španko
Mateusz Sliwa © Patrick ŠpankoMateusz Sliwa © Patrick Španko
Piotr Orchechowski © Patrick ŠpankoPiotr Orchechowski © Patrick Španko
Alan Wykpisz © Patrick ŠpankoAlan Wykpisz © Patrick Španko
Grzegorz Palka © Patrick ŠpankoGrzegorz Palka © Patrick Španko
 High Definition © Patrick Španko High Definition © Patrick Španko