Festival Dnes Jazz Zvolen 2019 !!!

Festival Dnes Jazz Zvolen 2019 !!!
Logo

12.4.2019, Dom kultúry ŽSR, ZV   18.04.2019

Bolo veľmi fajn, keby postupom času malo každé väčšie mesto na Slovensku svoj vlastný jazzový festival! Ale nielen to, ale i hudobnú školu, kde by sa vyučoval aj jazz, aby deti trávili nielen zmysluplne svoj voľný čas, ale sa i vzdelávali. Mestu Zvolen jazzový festival chýbal. Až do roku 2018, kedy sa uskutočnil 1. ročník festivalu Dnes Jazz 2018! Ja som zažil koncerty v Dome kultúry ŽSR, ale zvolenský jazzový festival Dnes Jazz ponúka pre priaznivcov a návštevníkov tohto festivalu aj neobyčajne atraktívny koncertný priestor a to kráľovskú sieň Zvolenského zámku, čo robí festival ešte príťažlivejším! Súčasťou festivalu sú aj diskusie s umelcami a hudobnými odborníkmi na rôzne hudobné témy, či výstava fotiek. Zvolen je križovatkou ciest, prečo by nemohol byť križovatkou jazzu? Miestom, kde sa cesty zážitkov, ľudí a hudby budú pretínať a spájať.

Mne pracovné povinnosti dovolili absolvovať z troj-dňovej jazzovej ponuky iba stredný deň, ale i tak som bol nadmieru spokojný! Pretože som videl a počul koncert skladateľa a gitaristu Petra Palaja. Tento rodák práve zo Zvolena iba vlani doštudoval na brnenskej JAMU Leoša Janáčka a o pár dní po domácom vystúpení ide nahrávať svoj debutový album pre Hudobný fond. Vlastné kompozície boli pekne melodické a ako mi samotný Peter Palaj povedal: "Štýlovo sa skladby pohybujú vo vodách moderného jazzu, ktorý však vychádza z tradície." O kvalitách bubeníka Mariána Ševčíka a kontrabasistu a basgitarista Roberta Ragana mladšieho sa netreba rozpisovať. Bol to veľmi príjemný, kultivovaný jazz mladej generácie pod dozorom skúseného harcovníka!

Peter Palaj © Patrick ŠpankoPeter Palaj © Patrick Španko
Marián Ševčík © Patrick ŠpankoMarián Ševčík © Patrick Španko
Robert Ragan Jr. © Patrick ŠpankoRobert Ragan Jr. © Patrick Španko
Peter Palaj Trio © Patrick ŠpankoPeter Palaj Trio © Patrick Španko

Z Írska na festival dorazil fenomenálny iba alebo už 21-ročný gitarista Andreas Varady so svojím triom, ktoré tvoria otec Bandi na kontrabase a mladší, iba 17-ročný brat Adrian na bicích nástrojoch. Prišli iba na tento koncert a na druhý deň už večer hrali v Dubline. Všetci poznáme tú success story o Andreasovi a jeho raketovej kariére vďaka Quincy Jonesovi, ktorý ho zobral pod ochranné krídla svojej agentúry. A aj to, ako už Andreas nechcel hrať to, čo mu nebolo vlastné a chcel sa uberať svojím vlastným smerom. Nerozišli sa v zlom, ale Andreas je už nezávislý. Na koncerte hral najmä svoje vlastné kompozície z vlani vydaného albumu The Quest, kde má iba vlastné kompozície. Jeho jedinečný sound je super. Trochu mi vadila dramaturgia koncertu, pretože nasledovali po sebe skladby takmer rovnakého charakteru a kompozície i nálady sa zlievali dokopy. Páčila sa mi Adrianova hra, pretože sa už ukľudnil a hrá v prospech celého tria. Kto by ich chcel zažiť naživo, tak bude mať možnosť už cez toto leto!

Andreas Varady © Patrick ŠpankoAndreas Varady © Patrick Španko
Bandy a Adrian Varady © Patrick ŠpankoBandi a Adrian Varady © Patrick Španko
Andreas Varady Trio © Patrick ŠpankoAndreas Varady Trio © Patrick Španko
Klaňačka a selfie © Patrick ŠpankoKlaňačka a selfie © Patrick Španko

Treťou formáciou, ktorú som mal možnosť zažiť na festivale Dnes Jazz Zvolen 2019, bolo vystúpenie tria Darkness Positive, ktoré tvoria: Šimon Švidraň – gitara a spev, Adrián Simonides – basgitara a Matej Richtarčík - bicie a sampler. Nie je to typické jazzové trio, ktoré by nám ponúklo uhľadený jazzový repertoár, ale rockom i miestami punkom ovplyvnená trojica mladých hudobníkov, ktorí nemajú žiaden problém spojiť žiadne žánre a vplyvy. Ich texty dýchajú prítomnosťou a z hudby ide silná pozitívna energia a drive, čo poslucháča okamžite strhne. Počuli sme vlastné skladby a pesničky z ich debutového albumu - veselé, svieže, farebné a hlavne neošúchané! Na koniec mi nedá nepochváliť dramaturgiu festivalu, ktorá sa vyhla bežnej jazzovej ponuke na Slovensku a je len vidieť, že má prehľad, čo sa deje na jazzovej scéne nového a zaujímavého! Vďaka!

Darkness Positive © Patrick ŠpankoDarkness Positive © Patrick Španko
Šimon Švidraň © Patrick ŠpankoŠimon Švidraň © Patrick Španko
Matej Richtarčík © Patrick ŠpankoMatej Richtarčík © Patrick Španko
Adrián Simonides © Patrick ŠpankoAdrián Simonides © Patrick Španko