Edition Records - nové tituly !!!

Edition Records - nové tituly !!!
Logo

  01.06.2021

Edition Records je jedno z tých vydavateľstiev, o ktorých sa v posledných rokoch hovorí v superlatívoch a veľmi často! Vzniklo v roku 2008 a "je poháňané nekompromisnou láskou k hudbe a ostro zameraným cieľom – produkovať najkvalitnejšiu hudbu najkreatívnejších hudobníkov, ktorých možno nájsť, prezentovanú vo forme, ktorá odráža túto kreativitu a kvalitu." S týmito zásadami, na ktorých stojí vydavateľstvo, sa teraz britské vydavateľstvo a značka rozrástli s európskou citlivosťou na takú, ktorá má globálnu prítomnosť! Od samého začiatku stojí na čele vydavateľstva hudobník a klavirista Dave Stepleton, ktorý bol a je pri kormidle, bol kľúčom vývoja vydavateľstva v spojení a spolupráci s ďalšími hudobníkmi, ktorí prirodzene rozšírili rady vydavateľstva, ktoré prekračuje hranice i generácie. Tento rok oslavuje Edition Records svoje 13. výročie vzniku. Teraz sa však spoločne pozrime do budúcnosti – teda, čo vydavateľstvo Edition Records pripravilo pre náročný jazzový trh na druhý a tretí kvartál roku 2021. Vydavateľstvo pracuje jednak s umelcami, ktorí majú podpísané zmluvy, ale zároveň hľadá nielen nové mladé tváre, ale i zaujímavých ďalších umelcov. Taktiež vieme, že v posledných mesiacoch či rokoch podpísalo zmluvy s niekoľkými ozaj lukratívnymi umelcami ako sú bezpochyby americký bubeník Jeff Ballard, americký saxofonista Chris Potter, gitarista Lionel Loueke tiež z USA, či americkí speváci Gretchen Parlato a Kurt Elling a mnohí iní.

Kurt Elling © Patrick ŠpankoKurt Elling © Patrick Španko
Gretchen Parlato © Patrick ŠpankoGretchen Parlato © Patrick Španko

Teraz si predstavíme v skratke umelcov ktorí už vydali a vydajú v období apríl - júl 2021 svoje nové albumy. Premiéru po podpise zmluvy bude mať vo vydavateľstve Edition Records americký skladateľ a spevák Sachal Vasandani, ktorého poznáme aj z vystúpenia u nás na Slovensku. Áno, bol to Festival Doda Šošoku v roku 2013. Sachal prišiel s debutovýum albumom, ktorý má názov Midnight Shelter a obsahuje 11 piesní, v ktorých Sachala na klavíri doprevádza Romain Collin. V polovici mája prišiel na trh album Chris Potter - Sunrise Reprise, ktorý nahral americký saxofonista Chris Potter spoločne s James Francis - klavír a klávesové nástroje a Eric Harland - bicie nástroje. No a koncom mája tohto roku britský skladateľ, kontrabasista a basgitgarista Dave Holland predstavil svetu svoj debutový album pre spomínané vydavateľstvo s názvom Another Land (viac o albume čítaj tu), kde s ním ešte hrajú: Kevin Eubanks - gitara a Obed Calvaire - bicie nástroje.

Sachal Vasandani © Patrick ŠpankoSachal Vasandani © Patrick Španko
Chris Potter © Patrick ŠpankoChris Potter © Patrick Španko
Kevin Eubanks © Patrick ŠpankoKevin Eubanks © Patrick Španko
Dave Holland © Patrick ŠpankoDave Holland © Patrick Španko

V mesiaci jún 2021 na nes čaká tiež niekoľko noviniek a prvou z nich je sólový album fínskeho skladateľa a klaviristu Aki Rissanena s názvom Divided Horizon (25. jún), pričom ide už o štvrtý album pre britské vydavateľstvo. Nórsky skladateľ a hráč na tubu Daniel Herskedal nie je vo vydavateľstve žiadnym nováčikom a tentoraz pripravil nový album s názvom Daniel Herskedal - Harbour a deň celosvetového vydania pripadá na 2. júl. Inak Daniel Herskedal získal Cenu Spellemann, čo je v Nórsku najvyšie hudobné ocenenie, ako Skladateľ roka za album Call for Winter z vydavateľstgva Edition Records. Okrem Daniela na albume hrajú Eyolf Dale - klavír a celesta a Helge Andreas Norbakken - bicie nástroje a marimba.

Aki Rissanen © Patrick ŠpankoAki Rissanen © Patrick Španko
Daniel Herskedal © Patrick ŠpankoDaniel Herskedal © Patrick Španko