1. deň na festivale Are you free? 2019 !!!

1. deň na festivale Are you free? 2019 !!!
Plagát

6.9.2019, NFG klub, Dunajská Streda, SK   12.09.2019

Už po dvanásty krát sa Dunajská Streda stala miestom progresívnej hudobnej kultúry, kde sa snažia propagovať nemainstreamové žánre, hudobnú improvizáciu a kreativitu. To je možné vďaka festivalou Are You Free? na čele s dramaturrgom Igorom Vidom a občianskym združením Na’Conxypan. Festival sa stal práve pre takúto hudbu útočišťom. Dvanásty ročník si znovu pripravil zaujímavé mená z rôznych kútov starého kontinentu.

Szabó – Turcerová – Maceček (SK/CZ) (Štefan Szabó – gitara, Michaela Turcerová – saxofóny a Petr Maceček – bicie nástroje) je československé trio, ktoré je bez pochýb unikátom v našich končinách - čo do spôsobu hrania i samotného soundu. Mladé trio prinieslo zaujímavý exkurz do improvizovanej a súčasnej hudby. Ich fusion koláž stavia na eklekticizme a voľnom spájaní žánrov. Nájdeme tu jasné prvky jazzovej tradície, free jazzu, ale nechýbajú aj prvky hard rocku, minimalizmu, ambientu či modalného jazzu. Zoskupenie vynikajúco pracuje s dramatickou výstavbou kompozícií pomocou výrazných kontrastov. V ich hudbe sa objavuje aj experimentálnejšia práca so zvukom, ktorá niekedy hraničí s noise music a súčasným sound artom, no pracujú s týmito prvkami veľmi muzikálne - iba ako rozšírenie zvukovej palety farieb, pričom nehádžu cez palubu rytmus, melodickosť a formovú výstavbu ako niektoré súčasné hudobné experimenty. Dramatickosť a expresívnosť však nie sú ich jedinou silnou stránkou. Zoskupenie vyniká aj v baladických polohách, pričom Turcerová dokáže vytvárať veľmi jemný poetický tón. Celkový sound však čerpá zo silnej chémie celého zoskupenia, kde veľkú časť zohráva silne modulovaný zvuk Szabovej gitary a veľmi organický rytmický sprievod Macečeka. Ten dokáže v správnych momentoch voliť medzi veľmi striktným sprievodom a rubátom, pričom vyťahuje z fráz svojich kolegov to najlepšie. Okrem toho veľmi zmyselne volí farby a jeho sprievod tak nemá len rytmickú úlohu. Je vidno, že zoskupenie si už vykryštalizovalo svoj vlastný sound, ktorý je postavený na zaujímavej rytmike, nekonvenčných frázach, polyštýlovosti a aditívnych rozsiahlych formových výstavbách, ktoré nespoliehali len na trojdielnu piesňovú formu. Ak niečo dokáže charakterizovať toto diverzné zoskupenie, tak je to určite originalita, kreatívnosť, energickosť, nadhľad.

Szabó – Turcerová – Maceček © Patrick ŠpankoSzabó – Turcerová – Maceček © Patrick Španko
Štefan Szabó © Patrick ŠpankoŠtefan Szabó © Patrick Španko
Michaela Turcerová © Patrick ŠpankoMichaela Turcerová © Patrick Španko
Petr Maceček © Patrick ŠpankoPetr Maceček © Patrick Španko

Backspace [augmented] (PL) (Zbigniew Chojnacki - akordeon/elektronika, Lukasz Czekala – husle/elektronika a Marcin Albert Steczkowskii – kornet/elektronika) ke poľské trio, ktoré vsadilo na silu momentu a prišlo s improvizovaným happeningom. Trio sa uberalo eklektickým smerom moderného jazzu, najviac však vsadili na elektroniku a ambient. Ich hudba mi pripomínala z časti elektrický rakúsky Kompost 3, avšak s väčším dôrazom na improvizáciu a silu momentu. Backspace je veľmi ovplyvnený súčasným hudobným vývojom a sound artom. Svoj hudobný koncept stavia najmä na práci so zvukom. Samotné hudobné rozvedenie koncertu a jeho premeny, prebiehali pomalšie, výstavba dlhosiahlych ambientných plôch sa približovala k charakteru Lo-fi music. Backspace sa nebálo ísť do omnoho menej prebádaných vôd ako predošlá kapela Szabó – Turcerová – Maceček. ich experimentálny prejav a najmä sound rúcal bežné predstavy o hudobnom koncerte. Zoskupenie pracovalo viac s atmosférickými plochami ako nejakými konkrétnymi hudobnými frázami. Bol to jedinečný improvizovaný zážitok.

Backspace [augmented] © Patrick ŠpankoBackspace [augmented] © Patrick Španko
Zbigniew Chojnacki © Patrick ŠpankoZbigniew Chojnacki © Patrick Španko
Marcin Albert Steczkowskii © Patrick ŠpankoMarcin Albert Steczkowskii © Patrick Španko
Lukasz Czekala © Patrick ŠpankoLukasz Czekala © Patrick Španko

The Qualitons (HU) (G. Szabó Hunor – spev, gitara a bicie, Hock Ernő – kontrabas a spev, Szőke Barna – gitara, Boros Levente – bicie a Ádám Menyhei – klávesy) sa zvláštne uviedli známou zvučkou z detektívneho seriálu Hercule Poirot. Posledná kapela prvého festivalového večera pricestovala z Maďarska a je reflexiou, že Are you free pre platformou pre rôznych umelcov a nie iba pre jeden konkrétny žáner. Avšak do dramaturgie sa to veľmi s predošlými kapelami nehodilo a celý koncert ovplyvnil aj fakt, že zvukár to o pár desiatok decibelov prehnal. The Qualitons priniesli úplne iné ovzdušie z prostredia rockovej hudby. Ich hard rock, vychádzajúci najmä z prvej vývojovej vlny, pôsobil veľmi retrospektívne a mal svoje čaro 60-tych a 70-tych rokov. Najviac badateľné vplyvy sa viažu samozrejme na britskú rockovú scénu s menami ako The Beatles, The Kinks, The Who a Oasis. Samotný vzhľad protagonistov naznačoval hudobnú retrospektívu. Objavovali sa aj prvky prvky psychedélie a modernejšie prvky elektroniky, ktoré pridávali hudbe iný rozmer.

Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.