Harfista Edmar Castañeda !!!

Harfista Edmar Castañeda !!!
Edmar Castañeda © Patrick Španko

  26.03.2018

Unikátna jazzová osobnosť s inovatívnym soundom, kreatívny improvizátor, skladateľ a harfista a pôvodom z Kolumbie – Edmar Castañeda. Jeho osoba sa stala fenoménom a jeho meno je medzi hudobníkmi vo svete veľmi dobre známe. Edmar Castañeda nie len že prináša do jazzového inštrumentára odlišný nástroj, ale vďaka nemu aj zásadne mení jazzový jazyk. Svoj jedinečný prístup pretavil na úspešných albumoch v pozícií lídra, ale pre svoj sound a netradičnosť sa stal vyhľadávaným sidemanom, pričom sa objavil po boku mien ako Joe Locke, Hiromi, John Scofield, Gonzalo Rubalcaba, Marcus Miller, John Patitucci a mnoho ďalších. Edmar Castañeda aktuálne oslavuje okrúhle 40-te narodeniny!



Narodil sa 31. marca 1978 v meste Bogotá v Kolumbii. V hudobnej kariére sa rozhodol isť po otcových šľapajach, nakoľko Pavelid Castañeda bol taktiež vynikajúci harfista, spevák a pedagóg. Na harfe začal hrať, keď mal 13 rokov, pričom však jeho hudobným záujmom bola tradičná kolumbijská hudba. V roku 1994 sa presťahoval za otcom do New Yorku, kde objavil jazz.

Edmar Castañeda © Patrick ŠpankoEdmar Castañeda © Patrick Španko
Edmar Castañeda © Patrick ŠpankoEdmar Castañeda © Patrick Španko



Nový zvuk, improvizačná sloboda a sofistikovanosť tejto hudby ho okamžite pohltila. Zistil však, že harfa nemá v jazze žiadne zázemie a teda ani podklady ako pristupovať k tomuto nástroju a možnosť štúdia. Z toho dôvodu počas dní intenzívne študoval jazzovú trúbku a získané vedomosti sa snažil následne preniesť na harfu pri večerných vystúpeniach v kluboch. Do jazzového sveta a komunity mu pomohol hlbšie vstúpiť Paquito D’Rivera, ktorý okamžite po vypočutí Castañedu rozpoznal jeho potenciál. Netrvalo dlho a Castañeda vytiahol svoju harfu z tieňu na výslnie a množstvo kritikov a muzikantov si začalo všímať jeho unikátny spôsob hry. Jeho všestrannosť, práca s farbou a schopnosť vrstviť rytmus do zaujímavých polyrytmických štruktúr neprešla bez povšimnutia.



V roku 2007 vydal úspešný líderský debut, na ktorom prezentoval harfu v rôznych inštrumentáciách a polohách. O dva roky neskôr prichádza Edmar Castañeda s triom na albume - Entre Cuerdas (2009), kde sa objavili aj významní hostia ako John Scofield a Joe Locke, ktorí boli veľmi prekvapení z Castañedovej unikátnosti. Album Double Portion (2012) priniesol rôzne duo formácie s harfou, ktoré sa striedali so sólovými vstupmi. V roku 2014 prišiel s unikátnym projektom World Ensemble, ktorý spájal rôzne tradície a hudobníkov z celého sveta. S týmto projektom nahral live album Live at the Jazz Standard (2015).

Edmar Castañeda © Patrick ŠpankoEdmar Castañeda © Patrick Španko
Edmar Castañeda © Patrick ŠpankoEdmar Castañeda © Patrick Španko



V súčasnosti stále pokračuje v aktívnej koncertnej a štúdiovej činnosti. Najnobvší album nahral s japonskou klaviroistkou Hiromi ako záznam z koncertu v kanadskom Montreale (2017). Edmar Castañeda dokázal už v mladosti priniesť niečo nové a inovatívne do jazzu a uvidíme kam jeho kreativita ešte zamieri. Na Slovensku ešte nikdy nevystupoval.