Gitarista Larry Coryell !!!

Gitarista Larry Coryell !!!
Larry Coryell © Patrick Španko

  02.04.2018

Jeden z najvýznamnejších amerických jazzových gitaristov, prezývaný krstný otec fusion jazzu – Larry Coryell. Preslávil sa svojim unikátnym eklektickým hudobným výrazom, ktorý mal korene v blues, rocku, country s prepojením na jazzovú tradíciu. V 60-tych rokoch prišiel na scénu so svojim unikátnym dravým soundom, s ktorým dokázal komfortne hrať v akomkoľvek štýle. Technicky brilantný virtuóz sa stal jedným z pionierov elektrifikovanej gitary v jazze a ovplyvnil množstvo generácií. Larry Coryell by oslávil jubilejných 75 rokov!


Narodil sa 2. apríla 1943 v Texase. Hudbe sa venoval už od malička a na klavíri sa začal učiť hrať už v štyroch rokoch. Podľa slov Larry Coryella už vtedy ho zaujímal jazz. Keď mal 7 prešiel na gitaru a mal súkromného učiteľa, ktorý mu požičiaval nahrávky umelcov ako Les Paul, Johnny Smith, Barney Kessel a Tal Farlow. Počas strednej školy vystupoval v kapele Mike Mandelu a v roku 1965 zanechal štúdium žurnalistiky, aby skúsil svoje šťastie v hudobnej kariére v New Yorku. V tom čase začal navštevovať hodiny klasickej gitary, ale zároveň ho inšpirovali aj muzikanti ako John Coltrane a Wes Montgomery. Podľa jeho vlastných slov práve Montgomeryho album The Incredible Jazz Guitar sa stal pre neho najväčšou inšpiráciou.

Larry Coryell © Patrick ŠpankoLarry Coryell © Patrick Španko
Larry Coryell © Patrick ŠpankoLarry Coryell © Patrick Španko

Popritom ho zaujímala aj populárna hudba od umelcov ako the Beatles, The Byrds a Bob Dylan, pričom sa neustále pokúšal techniky týchto štýlov absorbovať a spojiť vo svojej interpretácií. Ani nie po roku pôsobenia v New Yorlku na seba upútal väčšiu pozornosť a začal pôsobiť v skupine Chico Hamiltona, s ktorým nahral jeho album The Dealer (1966). Už na ňom sa ukazujú charakteristiky eklektické jazz-rockového štýlu Larry Coryella. Následne pôsobil v psychadelickej skupine The Free Spirits, v ktorej dozrieval jeho vlastný štýl. Avšak až po spolupráci s Gary Burtonom a Herbie Mannom sa plne etabloval na scéne s unikátnym soundom prepájajúcim jazz s rockom a klasickou hudbou. Jeho album Spaces (1970), na ktorom spolupracoval s John McLaughlinom získal vynikajúce ohlasy odbornej verejnosti. Mnohí považovali tento projekt za zárodok jazz-rocku.


V 80-tych rokoch na nejaký čas upustil od elektrickej gitary a koncentroval sa na  akustickú gitaru, pričom viedol zaujímavé duo a trio v spolupráci s menami ako Philip Catherine, Emily Remler, John Scofield, Joe Beck, Steve Khan a John McLaughlin. Coryell vďaka svojej všestrannosti pracoval na albumoch brazílskej hudby, či nahrával transkripcie skladateľov ako Stravinsky a Rimsky-Korsakov.

Larry Coryell © Patrick ŠpankoLarry Coryell © Patrick Španko
Larry Coryell © Patrick ŠpankoLarry Coryell © Patrick Španko


V novom miléniu stále aktívne pokračoval v nahrávaní v rôznych formáciách, pričom sa popri autorskej tvorbe vracal aj k tradíciám jazzových štandardov. Pred smrťou (19.2.2017) stihol ešte nahrať svoj posledný album Larry Coryell's 11th House, ktorý je debutovým albumom jeho fusion zoskupenia zo 70-tych rokov. Larry Coryell bol veľkou osobnosťou a inovátorom jazzovej gitary v oblasti jazz-rock a fusion. Jeho pričinením sa masívne rozvíjal tento smer a jeho odkaz ovplyvnil nasledujúce generácie a stal sa vzorom pre mnohých gitaristov až do súčasnosti. Larry Coryell na Slovensku vystupoval na festivale Bratislavské jazzové dni dokonca dva razy – v roku 1983 a v roku 1998.