Gitarista George Freeman !!!

Gitarista George Freeman !!!
George Freeman © Patrick Španko

  09.04.2018

George Freeman je americký jazzový gitarista a prominentný sideman. Oproti svojim bratom Von Freemanovi a Eldridge Freemanovi sa nedostal až do takého širšieho povedomia, najmä kvôli tomu, že ostal aktívny na lokálnej scéne v Chicagu. Napriek tomu sa stal dôležitým hudobníkov rozvíjaní chicagskej soul jazzovej scény. George Freeman aktuálne oslavuje 91 rokov!



Narodil sa 10. apríla 1927 v Chicagu. Vyrastal v rodine hudobníkov, vďaka čomu sa jeho hudobný vkus formoval už od narodenia. Profesionálnu aktívnu kariéru začal koncom 40-tych rokov. V začiatkoch nahrával so zoskupeniami Joe Morrisa a Tom Archiu. Na turné Lester Younga a Charlie Parkera dostal ponuku, aby im robil dočasného sidmena na koncertoch v Chicagu.

 George Freeman © Patrick Španko George Freeman © Patrick Španko
 George Freeman © Patrick Španko George Freeman © Patrick Španko



Neskôr aj nahral niekoľko albumov s Charlie Parkerom  pre Savoy label, avšak nebol na nich menovite spomenutý. Od 50-tych rokov začal dlhodobú spoluprácu s organistom Richard Holmesom, s ktorým sa objavil na viacerých albumoch v prestížnych vydavateľstvách. Pričom prispel k viacerým skladbám aj kompozične, ale jeho participácia taktiež nebola spomenutá. To poukazuje na jeho tichú kariéru, pričom však bol veľmi svedomitý a poctivý muzikant. V 60-tych rokoch spolupracoval s viacerými hudobníkmi z  The Association for the Advancement of Creative Musicians.



Zriedkavo sa objavoval aj na projektoch svojho brata Von Freemana. V 70-tych rokoch výrazne prispel k soul jazzovej tvorbe v rámci spolupráce s Sonny Lesterom. George Freeman nebol takmer 20 rokov schopný získať kontrakt s nejakým vydavateľstvom. V roku 1995 sa mu konečne podarilo uzavrieť dohodu so Sparrow a pri tejto príležitosti vydal album Rebellion. O štyri roky neskôr nasledoval album George Burns (1991). Jeho druhým úspechom vo väčšom vydavateľstve bol album At Long Last George (2001) pre Savant Records.

 George Freeman © Patrick Španko George Freeman © Patrick Španko
 George Freeman © Patrick Španko George Freeman © Patrick Španko



George Freeman ostal usadený v Chicagu ako lokálny jazzman vysokých kvalít, pričom sa mu podarilo spolupracovať za dlhé roky s menami ako  Ben Webster, Illinois Jacquet, Sonny Stitt, Sonny Criss, Johnny Griffin, Jimmy McGriff, Les McCann a mnoho ďalších. Na Slovensku nikdy nevystupoval.