BJD - Marcus Miller !!!

BJD - Marcus Miller !!!
Marcus Miller, © Patrick Španko

29.10.2017, 19.00hod., Ateliér Babylon, BA   26.10.2017

Miller je v Bratislave dobre známy, vystupoval tu viackrát: Na BJD v roku 2003, na jarných BJD v roku 2012 a medzitým v roku 2005 na samostatnom koncerte. V roku 2008 sa predstavil ako člen hviezdneho basového tria S.M.W. (Stanley Clarke, Marcus Miller, Victor Wooten).

Američan Marcus Miller je jedným z najlepších žijúcich basgitaristov. Hral na šiestich albumoch Milesa Davisa, bol jeho najväčším obľúbencom. Ocenenie Grammy dostal nielen ako producent hviezd ako Luther Vandross, David Sanborn, Chaka Khan, Wayne Shorter, a Miles Davis, ale aj za dva svoje sólové jazzové albumy.

Marcus Miller je všestranným multiinštrumen­talistom, od detstva hrá na basovej gitare, klavíri, basklarinete, a saxofóne. Už ako pätnásťročný si v rodnom New Yorku zarábal ako hudobník. Spolupracoval s mnohými megahviezdami ako Frank Sinatra, Luther Vandross, George Benson, Eric Clapton, Elton John, Aretha Franklin, Paul Simon, Jay-Z, Snoop Dogg, David Sanborn, a Al Jarreau. Dodnes má na konte viac ako 500 nahrávok a spoluprác.

 Alex Han a Marcus, © Patrick Španko
 Marcus Miller, © Patrick Španko

Miller kompletne pripravil Davisov kultový album “Tutu”. Zložil hudbu k množstvu filmov. Na konte má 19 sólových štúdiových a koncertných albumov. Ten dvadsiaty vychádza v tomto roku, Marcusa Millera privítame na našom festivale s novým albumom, aj s novou kapelou.

Miller je nadžánrový. V jeho tvorbe počuť funk, R’n’B, no hlavne fantastický jazz. Na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská sporiteľňa naposledy vystupoval v roku 2008 ako člen hviezdenho basového tria S.M.W. (Stanley Clarke, Marcus Miller, Victor Wooten), na Jarných Jazzových Dňoch sme ho zažili v roku 2012 na dvojkoncerte s Level 42. Tentokrát ho uvádzame na samostatnom klubovom koncerte týždeň po trojdňovom festivale.




29. 10. 2017
Marcus Miller - basa
Alex Bailey - bicie
Brett Williams - klávesy
Alex Han - saxofón
Russell Gunn - trúbka